Totalul afișărilor de pagină

marți, 11 ianuarie 2011

Comemorări şi promisiuni la început de an

     Începutul de an a debutat pentru Cenaclul "Octavian Voicu", al Asociaţiei culturale omonime, cu evocarea patronului său spiritual, uitat repede de presa băcăuană, care din ce în ce mai rar îi consemnează numele. Oficierea slujbei religioase a făcut-o preotul Constantin Leonte, cel care, cu acest prilej, i-a mai pomenit şi pe ceilalţi dispăruţi ai ultimilor ani. Uitat a fost doar Ion Ghelu-Destelnica, dramaturg şi actor, intrat la rându-i într-un con de umbră. Inclus în pomelnic a fost, în schimb, Mihai Eminescu, semn că se apropie 15 ianuarie şi scriitorimea băcăuană îl are încă la inimă. 
     Inedită pentru toţi cei prezenţi, cu excepţia profesorului Traian Valeriu, care a evocat-o, a fost implicarea poetului Octavian Voicu, în primele zile postdecembriste, în activităţile Primăriei Bacău, ca membru al unor comisii, dar pe care le-a părăsit repede în momentul în care şi-a dat seama că hoţia a început să se instaleze cu brutalitate.
     Stingheră, profesoara de engleză Cecilia Moldovan şi-a relansat volumul Piruetă după cursuri (Editura Casa Scriitorilor, Bacău, 2010), despre care au vorbit criticii literari Petre Isachi şi Grigore Codrescu, secondaţi, doct şi profesoral, de Doru Ciucescu.
     Prezent la întrunire, consilierul Ilie Bârzu a îmbrăţişat şi a promis sprijinul pentru punerea în practică a propunerii ca o stradă să poarte numele Poetului, precum şi pentru obţinerea unor fonduri necesare editării scrierilor acestuia.
     La rândul nostru am reiterat propunerea ca pe blocurile sau casele în care au locuit personalităţile băcăuane dispărute să se monteze câte o placă comemorativă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu