Totalul afișărilor de pagină

luni, 17 ianuarie 2011

Aniversări

Gheorghe Chiţimuş – 60

            Născut acum şase decenii (16 ianuarie 1951), în Bacău, fiul Luminiţei (n. Oancea), croitor, şi al perceptorului Gheorghe Chiţimuş şi-a început studiile primare la Şcoala Generală Nr. 2 (1958-1960), iar cele gimnaziale le-a încheiat la Şcoala Generală Nr. 5 (1963-1967), după ce a peregrinat prin mai multe instituţii de învăţământ băcăuane, în funcţie de cartierul în care părinţii au reuşit să găsească o locuinţă cu chirie.
Desele schimbări survenite în copilărie se pare că l-au marcat în suficientă măsură pentru ca întreaga sa existenţă să stea sub semnul imprevizibilului. Nu reuşeşte, astfel, în primul an să depăşească baremurile de admitere la liceu, dar îşi varsă amarul în poezie, debutând în paginile revistei Ateneu, în octombrie 1968, cu poeziile Fântâna timpului, În ev, Basm fantastic şi Infernul oamenilor. Un infern simţit pe propria piele, întrucât după ce începe să frecventeze Cenaclul “Lucian Blaga”, ce funcţiona în sala de lectură a bibliotecii Casei de Cultură a Sindicatelor “Vasile Alecsandri”, intră în vizorul Securităţii din Bacău, alături de alţi membri ai acestuia fiind anchetat în mai multe rânduri pentru activitatea literară, până în octombrie 1989.
Se angajează ca poştaş, e admis la cursurile serale ale Liceului “Lucreţiu Pătrăşcanu” (azi, Colegiul Naţional “Gheorghe Vrănceanu”, 1968-1969), dar obligat de schimbările tot mai dese ale  locurilor de muncă, în următorii trei ani se numără printre cei care urmau cursurile fără frecvenţă ale Liceului “Vasile Alecsandri” (1969-1972). A avut apoi trei tentative de a intra la facultate - o dată la IATC şi de două ori la Facultatea de Medicină din Iaşi -, dar în cele din urmă s-a lăsat păgubaş, întrucât şi-a dat seama că dosarul său îi stă în cale.
După efectuarea stagiului militar e, rând pe rând, muncitor necalificat la Liceul PTTR, ICRTI şi Fabrica de Confecţii din Bacău, profesor suplinitor la şcolile generale din Poiana Negri (1976-1977) şi Plopana (1979-1980), secretar al acesteia din urmă (1980-1982), zidar pe şantierele băcăuane. Singurele etape cât de cât sigure au fost cele în care a lucrat ca agent prestări servicii la EAFL Bacău (actualul TERMLOC, 1985-1993) şi ca bibliotecar la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Bacău (1994-2005). Disponibilizat în urma restrângerii activităţii la CCIA, a reuşit cu greu să-şi găsească un post de curier la S.C. Curiero Service S.R.L.
Deşi între timp s-a căsătorit şi a devenit tatăl a doi copii, nu a renunţat la poezie, publicând grupaje de versuri în Ateneu, Amphitryon, Arc, Luceafărul, 13 Plus, SLAST, Vitraliu, activând în Cenaclul Artelor, Cenaclul Avangarda XXI(I) şi Cenaclul “Octavian Voicu”, participând la alte manifestări literare şi culturale ori la concursuri şi festivaluri de creaţie. Exigenţa sa proverbială şi lucrul intens pe manuscris, coroborate cu tracasările “organelor” şi greutăţile vieţii ante şi post tranziţie au făcut ca până la debutul editorial să treacă mai bine de trei decenii.
Anunţată de amplul grupaj publicat în prestigioasa revistă Arc, girată de prozatorul George Bălăiţă şi cu prezentarea acestuia (Vas ancorat, Lume veche, Case şi străzi, Ultimul tren, Pe ţărmul setei, Întreaga lume, Seara de cenuşiu, Nu credeam, Mintea cea de pe urmă, Gândul ce nu ajunge, Credincios speranţei), Cartea spiritului invers (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1998) s-a bucurat însă de aprecieri favorabile ale criticii, fiind distinsă şi cu Premiul I pentru debut în volum la Colocviile de literatură „Poezia secolului XX“ de la Aiud (1999). Aceeaşi distincţie i-a încununat creaţia la Festivalul Internaţional de Poezie de la Sighetul Marmaţiei (1999), precedată, în 1997, de Premiul pentru poezie la Concursul literar “Avangarda XXI”. Lucrează, de un deceniu, la manuscrisul Romanţele şi psalmii poporului român, din care a publicat câteva cânturi în Ateneu şi Vitraliu şi a citit alte câteva în Cenaclul “Octavian Voicu” sau în lecturi publice. În ultimii ani a publicat, de asemenea, articole de opinie în Ziarul de Bacău, în unele din ele evocând întâmplările sale din timpul anchetelor securiste.
Scriitorul Victor Munteanu i-a inclus poezia Portret în antologia Retrospective 2 (Editura Fundaţiei Culturale Cancicov, Bacău, 2008) şi tot el, în calitate de preşedinte al Fundaţiei Culturale “Georgeta şi Mircea Cancicov” şi al juriului ce a acordat premiile anuale ale acesteia, i-a înmânat Premiul pentru cel mai bun poet al anului 2007.
La mulţi ani, poete!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu